Hoe is Zhineng Qigong ontstaan?

Dr. Pang Ming (geboren in 1940) is de grondlegger van Zhineng Qigong. Sinds zijn zesde jaar beoefende hij Qigong, T’ai Chi en Martial Arts bij 19 grootmeesters. In 1958 studeerde hij af aan de Medische Universiteit van Beijing en ging hij werken als arts. Van 1958 tot 1962 studeerde hij Traditionele Chinese Medicijnkunde met als specialisatie acupunctuur. Hierna begon hij zijn diepgaande onderzoek in Qigong. Eerst studeerde hij Boeddhistische Qigong, na 1964 intensiveerde hij zijn studie in de krijgskunsten. Hij heeft verschillende Daoïstische en Boeddhistische teksten onderzocht en de link gelegd naar  Qigong met als basis zijn Westerse en Chinese medische achtergrond.

In het begin van de tachtiger jaren creëerde Dr. Pang Ming Zhineng Qigong. Deze vorm is simpel en enorm effectief. In november 1991 richtte hij het Huaxia Zhineng Qigong training Centre op in Qinhuangdao. Tussen 1992 en 1995 richtte hij ook het Hebei Huaxia Zhineng Qigong Research en Recovery Centre op. In het Centrum zijn meer dan 300.000 patiënten (Dr. Pang Ming noemde ze studenten) geweest om aan hun gezondheid te werken. Het effectiviteitpercentage was meer dan 95%. Alle patiënten werden volledig gediagnosticeerd en trainden dan voor een maand waarna de testen herhaald werden. Er zijn meer dan 3000 onderzoeken gepubliceerd in China. In 1998 was Dr. Pang Ming de eerste persoon die een certificaat van waardering ontving van het departement van sport en gezondheid. Van de elf onderzochte Qigong vormen is Zhineng Qigong als best helende vorm erkend.

In 2001 is het Zhineng Centrum in China gesloten wegens de problemen van de overheid met Falun Gong. Alle vormen van Qigong waar meer dan 50 mensen samenkwamen moesten gestopt worden. In het Centrum waren duizenden mensen en aangezien er geen uitzondering gemaakt werd moest het Centrum dicht. Dr. Pang Ming is nu met pensioen en geeft geen les meer. Er zijn nu vele Zhineng leraren over de hele wereld te vinden met ieder een eigen interpretatie van het werk van Dr. Pang Ming.

Deze heilzame meditatieve bewegingen zijn gemakkelijk aan te leren en er is geen jarenlange training vereist voordat de chi optimaal door je lichaam gaat stromen.

Wat doet Zhineng Qigong?

Zhineng Qigong stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam. Het opent de meridianen (energiebanen) en brengt lichaam en geest in balans. Daarnaast stimuleert het de lymfestroom, zodat afvalstoffen sneller en beter uit het lichaam worden afgevoerd. Het ontspant en versterkt je lichaam en is rustgevend voor je geest. Uiteindelijk raak je hierdoor beter bestand tegen allerlei vormen van stress.

Zhineng Qigong werkt ondersteunend naast andere reguliere en alternatieve geneeswijzen en/of therapieën.